Sociale sager kan være komplekse og svære at have med at gøre, fordi de ofte handler om særdeles følelsesladede forhold i forbindelse med sociale og familiemæssige problemer. Et af de største indgreb en familie kan udsættes for, er fx tvangsfjernelse af børn og sager om børn der er anbragt uden for hjemmet. I Danmark tvangsfjernes op imod 2.400 børn årligt fra deres hjem – et tal der i øvrigt er stigende.
Et barn tvangsfjernes, når myndighederne vurderer, at det tager skade af at blive hos sine forældre. Det kan eksempelvis være, hvis forældre er voldelige, alkoholiserede eller alvorligt psykisk syge. Begrundelsen for at tvangsfjerne et barn er altså, at der er risiko for, at barnets sundhed eller udvikling lider alvorlig skade, og at denne risiko ikke kan mindskes eller fjernes, så længe barnet bor hjemme.
Lovgivning og Rådgivning
Serviceloven er en dansk lov, der bl.a. sætter rammerne for rådgivning, støtte og tilbud til borgere med særlige sociale problemer. Loven omfatter tilbud, som giver mulighed for fleksibel og individuel støtte, og hvor intensiteten i indsatsen er forskellig alt efter målgruppe. I tilfældet med fx tvangsfjernelser, er det servicelovens tredje niveau, der skal give tilbud og hjælpeforanstaltninger til borgere med særlige sociale problemer.
Det er kommunerne, der administrerer serviceloven over for borgerne og der er således er myndigheden i sager om tvangsfjernelse. De kommunale sagsbehandlere, de sociale nævn samt Ankestyrelsen, er altså de instanser der både har myndighed og pligt til at yde vejledning inden for det sociale område. Det er et stort system der sættes i gang, når sociale sager skal behandles.
Hope-advokater kan give juridisk rådgivning
Visse sager kræver store kompetencer fra de kommunale rådgivere og det kræver stor indsigt at sætte sig ind i alle regler og love på området, i forhold til de rettigheder man har som borger. Tænk bare på det vigtige forhold mellem sagsbehandler og forældre, som er borgerens eneste og direkte link til myndighederne. Man kan ikke selv vælge sin sagsbehandler – og man kan heller ikke gøre krav om at skifte, hvis noget i forholdet går galt.
Derfor kan en god forsvarsadvokat – eller måske en strafferetsadvokat – være rigtig god at have ved hånden, i situationer hvor man ikke selv føler man har styr på alt det der foregår i det ‘store offentlige’ system. I sådanne tilfælde, kan privat juridisk rådgivning være ganske fornuftigt, fordi det giver en professionel rådgivning der er uvildig fra det kommunale system. Se evt. mere på www.hope-advokater.dk.
Skriv et svar