Om familie

Magasin med tips og guides inden for familie

  • Forside
  • Knas i familien
  • Børn
  • Ældre
  • Forældre
  • Hjemmet
  • Om Siden
  • Kontakt

Kan du få en ældrecheck, og hvornår udbetales den?

22. februar 2019 by admin Skriv kommentar

ældrecheck

Der er rigtig mange ting, som man kan gå og bekymre sig om. Og det kan gøre, at man får en hverdag, hvor man har svært ved at finde ro og ved at finde ud af, hvordan man skal få slappet af netop fordi, der er så mange ting, som man hele tiden synes, at man er nødt til at have styr på. Og som det ser ud lige nu, er der mange, der har svært ved at finde de oplysninger, som de søger, især når de skal graves frem online. Her går de unge i front, mens de ældre halter en smule efter og føler sig hæmmet i det store online univers.

De ældre kan have svært ved at overskue det store, online univers

Og derfor er det især de ældre, der kan have svært ved at få besvaret de spørgsmål, som de går og grubler over. Måske finder de nogle at spørge til råds, men de mangler stadig nogle basis-oplysninger, og derfor synes de ikke, at deres bekymringer er ovre. De har behov for noget mere håndgribeligt og noget, de kan vende tilbage til, når de igen bliver i tvivl om et eller andet. Men sådan er det desværre ikke i dag, hvor alt bliver teknologiseret, og alt skal være så moderne som overhovedet muligt.

Det er især ældrechecken, som mange ældre går rundt med bekymringer om

En af de ting, som der især er mange ældre, der bekymrer sig om, har at gøre med ældrechecken. Det kan nemlig være svært helt at afklare, om man er berettiget til at få en sådan, og i så fald hvornår man kan få den udbetalt. Dog er det heldigvis slet ikke så vanskeligt. Det forholder sig nemlig sådan, at alle ældre mennesker i Danmark kan få udbetalt en ældrecheck, når de er fyldt 65 år og opfylder både kravet om indkomst og formuekravet. Se her hvornår man får ældrechecken.

Ældrechecken udbetales én gang årligt til ældre over 65, som opfylder to specifikke krav

Ældrechecken udbetales én gang årligt, og derfor er det ikke en, man skal forvente kan have en større effekt, når man tager et kig ned i ens månedlige budget. Det er således en ekstra indkomst. Dog er det forskelligt, hvor meget denne indeholder, da det svinger lidt fra år til år lige såvel, som det gør sig gældende med så mange andre ydelser, der udbetales af det offentlige. Derfor bør du hvert år holde dig opdateret på det beløb, som du skal have udbetalt, således du kan være sikker på, at du altid har styr på din økonomi.

Checken kan sammenlignes med SU’en

For mange er ældrechecken en vigtig del af den årlige indkomst, og der er således flere, der er afhængige af at få den udbetalt. Og det kan også være, at det er derfor, der er så mange, der gerne vil have en viden om den. Vi unge kender det fra SU’en, som vi også har været dybt afhængige af til tider.

Skrevet i: Ældre

Vælg den rette kiste til din kære

11. juni 2018 by admin Skriv kommentar

kiste

Der er mange følelser på spil, når et kært familiemedlem forlader denne verden. Der skal bruges rigtig meget energi på at bearbejde dødsfaldet og hele sorgprocessen. Sørg for at få talt sammen. Desto mere i taler sammen, desto nemmere er det at komme ud på den anden side. Det er dog ikke kun her, energien skal bruges i starten.

Når et familiemedlem skal begraves, er der mange praktiske ting, man som tæt pårørende skal tage stilling til. Det kan virke overvældende og uoverskueligt, når man samtidig står midt i en stor sorg. Derfor er det muligt at hente hjælp hos en bedemand, som kan hjælpe med det praktiske – for eksempel med at vælge den rette kiste.

Der findes lokale bedemænd rundt omkring i landet. Bor du for eksempel i Korsør eller Slagelse, så kan du med fordel vælge en lokal bedemand, der kender til den aktuelle kirke og deres arbejdsgang. Når ens kære skal begraves, kan det godt komme til at føles som en praktisk ceremoni, som er blevet udført mange gange i kirken.

Mange pårørende ønsker derfor at personliggøre begravelsen. En måde, hvorpå man kan sætte et personligt præg er ved at udvælge en kiste, som reflekterer den afdødes personlighed. Der findes i dag et væld af forskellige slags kister, som spænder vidt i prislejet.

Vælg den rette type kiste

Der er overordnet set tre forskellige typer af ligkister:

  • Ligbrændingskiste
  • Flexkiste
  • Begravelseskiste

En ligbrændingskiste er en kiste, der skal bruges til kremering efter begravelsesritualet. Den er produceret i spånplade og MDF. For at skåne miljøet bliver der limet papir på, så kisterne kan males.

En flexkiste er en kiste, der kan bruges både som begravelseskiste og kremeringskiste. Flexkister er lavet af samme materiale som ligkisterne, og er designet, så de kan lakeres.

Til forskel fra ligbrændingskisterne og flexkisterne kan begravelseskisterne både designes i samme materiale som de to øvrige kister, men den kan også bestilles i massivt træ.

Barnekister findes i øvrigt i alle tre typer, blot i en mindre størrelse.

Sæt et personligt præg på kisten eller få specialdesignet kistedekorationen

En markant forskel på en kiste produceret i spånplade og MDF, og så en kiste produceret i massivt træ, som for eksempel eg, er ud over udseendet vægten. Det skal man have i baghovedet, når man vælger materialet til kisten. Det har nemlig betydning for den samlede vægt, når kisten skal bæres ud fra kirken og hen til graven. Hvis kistebærerne er fysisk raske, burde dette dog ikke være et problem.

De letteste kister er dem af spånplade og MDF, som vejer 41,5 kg. De massive kister vejer op til 83,0 kg, men det afhænger helt af træsorten. For eksempel vejer en kiste af ask 54,0 kg.

Man kan vælge en standard kiste i sort eller hvid, men det er også muligt at få specialdesignet en kiste, hvis man ønsker andre farver. De produceres i alle tænkelige farver på specialbestillinger. Det er også muligt at få lavet specielle udsmykninger på kisten, som afspejler den afdødes personlighed.

Det vil sige, at man selv kan komme med ønsker til kistedekorationen. Både udsmykningen af selve kisten, hvor man kan vælge et personligt motiv, men også specielle ønsker med hensyn til bærestænger, korsskruer, stropper og guirlander. Der er derfor mange muligheder at vælge imellem, så den sidste rejse kan foregå i den afdødes ånd.

Skrevet i: Ældre

Hvad gør man når et familiemedlem dør

13. april 2018 by admin Skriv kommentar

Det er en kæmpe sorg at miste et kært familiemedlem, og midt i alt dette skal man tage stilling til mange vigtige beslutninger.

Det kan være rigtigt rart med hjælp fra en bedemand, som kan tage sig af alt det praktiske og guide jer gennem denne svære tid. Både følelsesmæssigt og praktisk kan det bestemt anbefales at få denne hjælp. 

Få hjælp af en bedemand

Bedemanden kender til alle de beslutninger, som i skal tage når et familiemedlem dør. For det første skal i tage stilling til, om familien selv vil stå for bisættelsen eller det offentlige skal gøre det.

Det er klart mest almindeligt selv at stå for bisættelsen, da det bliver meget mere personligt på denne måde. Det koster dog en del penge, hvorfor det ikke er alle som har muligheden for selv at stå for det hele.

Bedemanden er en stor hjælp til planlægning af bisættelsen, da han koordinerer hele arbejdet sammen med jer. I kan derfor bruge jeres energi på hinanden, og på at få sagt et ordentligt farvel til jeres afdøde familiemedlem.

Sådan finder du en bedemand

Hvis i f.eks. bor i Ballerup, så prøv at spørg på det lokale kirkekontor her. De har ofte et samarbejde eller kendskab til en lokal bedemand.

Ellers kan man altid kigge på nettet, så finder du hurtigt og nemt en god bedemand. Du kan med fordel vælge en fra samme by, da de kender til kirke, kapel og alt det logistiske i dit område.

Skifteretten og arv

Når et familiemedlem dør, så er der en del jura omkring skifteretten og bodelingen. Hvis afdøde ikke er gift på dødstidspunktet, så overgår boet til skifteretten. Det betyder med andre ord, at man familien ikke må begynde at fjerne ting fra boet, før skifteretten har frigivet dette.

Der skal tages stilling til testamente og arv, hvilket skifteretten undersøger. Af og til kender familien ikke til testamentet, og det er godt med en uvildig instans, så afdøde får sine sidste ønsker opfyldt.

Desværre ser man nogle gange, at familien bliver uvenner om arven. Prøv for alt i verden at undgå dette, da det virkelig er en trist situation. Tænk på en eventuel arv som en uventet gave, da det jo ikke er dine penge. 

Tal med hinanden

Sørg for at tale sammen i familien og støt hinanden gennem denne hårde tid. Der er her familien rigtigt har brug for hinanden, og man skylder samtidig afdøde denne respekt.

Man kommer bedst over en hård tid, hvis man deler det med andre og er i stand til at tale om tingene. Dette gælder alle voldsomme og tragiske oplevelser, så man skal virkelig huske at få bearbejdet sorgen med sine nærmeste.

Er det et meget tragisk dødsfald, så kan det være man skal tale med nogle andre om det også. Det kan både være en psykolog, men det kan også være frivillige sorggrupper. Der er flere forskellige tiltag, som kan støtte op i denne tid.

Skrevet i: Ældre Tags: Bedemand, Begravelse

Piaggio Ape 50 er et godt bud på pensionistens drømmekøretøj

31. januar 2018 by admin Skriv kommentar

Som pensionist er der mange fordele, både i form af god tid til at nå de ting man måske ikke har nået i løbet af sit arbejdsliv, eller i form af, at der nu er tid og rum for at etablere nye fællesskaber, starte nye hobbyer eller bruge mere tid sammen med familien. Selvom meget bliver billigere i form af offentlig støtte, personlige tillæg og masser af rabatter når man bliver pensionist, så skal man ikke glemme, at kroppen har betalt en livslang pris. Som pensionist får man friheden til at gøre det man har lyst og derfor vil det netop være rigtig ærgerligt, hvis nogen føler sig begrænset i at komme rundt til de aktiviteter de ønsker.

 

I den forbindelse findes der et hav af forskellige hjælpemidler til transport, hvor én af dem er de trehjulede kabinescootere; Piaggio Ape 50, der med deres karakteristiske udseende er alment kendt. Piaggio Ape 50 er først og fremmest et praktisk køretøj, idet de ikke fylder ret meget og dermed nemt kan manøvrere rundt i trafikken. Derudover kan den lille smarte kabinescooter parkeres hvor som helst, så længe den ikke er til gene for andre køretøjer. Derfor er det heller ikke nødvendigt at bekymre sig om parkeringsbøder eller parkeringspladser.

Et køretøj med mange muligheder

Piaggio Ape 50 er et køretøj med mange muligheder, idet den først og fremmest må parkeres stort set alle vegne, dens lille størrelse gør den nem at manøvrere rundt i tæt trafik og så kører den helt op til 35 kilometer pr. liter benzin. Det vil sige, at det også er en økonomisk fordelagtig løsning, hvilket yderligere gør den attraktiv for pensionister.

 

Mulighedernes køretøj kan ligeledes fås i forskellige variationer, forskellige farver og med forskellige funktioner. Desuden fås den med både et åbent og lukket lad, ligesom der også er rig mulighed for at tilkøbe smart ekstraudstyr, hvilket også tilgodeser muligheden for at få lige nøjagtig den Piaggio, der passer til den enkeltes pensionisttilværelse. Der er rig mulighed for at se nærmere på de forskellige modeller på værksteder i området omkring Give, Kolding, Vejle og Esbjerg. Alt i alt er det en rigtig god løsning for pensionisten, der ønsker at transportere sig selv rundt til diverse aktiviteter, men som ikke har muligheden eller behovet for en bil.

Alle må køre Piaggio Ape 50

Som pensionist er Piaggio Ape 50 et fremragende valg, der muliggør den transport, der er nødvendig for at leve den bedst mulige pensionisttilværelse. Piaggio Ape 50 er godkendt som en lille invalideknallert og må køres selvom man ikke har et kørekort. Det vil sige, at alle mennesker har lov til at køre en Piaggio Ape 50 – også selvom man ikke er invalid. Det skal dog påpeges, at det er den lille model der må køres af alle. Der findes nemlig både en Piaggio Ape 50, der kan køre 25 kilometer i timen, samt en model med en større motor, der kan køre op til 45 kilometer i timen. Den lille model, der kan køre 25 kilometer i timen kan og må køres af alle, mens den større model kun må køres af personer med kørekort til bil eller motorcykel.

 

 

Skrevet i: Ældre

Kan en indkøbstrolley erstatte rollatoren?

9. marts 2017 by admin Skriv kommentar

Selvom der hvert år bliver taget omkring 70.000 rollatorer i brug i Danmark er der alligevel mange ældre, som ikke helt kan forsone sig med tanken om at de nu er blevet afhængige af et hjælpemiddel. Problemet er nemlig at rollatorer for mange virker stigmatiserende. Det betyder med andre ord, at de helst undgår at skulle gå med en – simpelthen fordi de mener at det får dem til at se ældre og svagere ud end de reelt set føler sig. [Læs mere…]

Skrevet i: Ældre, Hjemmet

Vild med design? Her får du 3 gode bud på gaveønsker

3. marts 2017 by admin Skriv kommentar

baby

Elsker du alt, hvad der har med design at gøre? Så skal du læse med her. Du får nemlig tre gode bud på gaveønsker, som du kan give til venner og bekendte til din næste fødselsdag eller til jul. For mange mennesker kan det være utrolig svært at komme med nogle gode gaveønsker. Det er primært fordi vi ofte har alt, hvad vi har brug for, og på den måde derfor ikke decideret mangler noget. Hvis du er en af dem, der har svært ved at finde på ønsker, og hvis du samtidig elsker design, så skal du læse med her.

Luksus babytøj til den kvalitetsbevidste mor

Den kvalitetsbevidste mor, der har alt. Vi kender hende alle, ikke? Det betyder, at sandsynligheden for, at der er dig, er ret stor. Så hvorfor ikke ønske dig noget lækkert babytøj næste gang du har fødselsdag? Hvis du besøger Petit by Sofie Schnoor, vil du opleve, at dette babytøj er flot og luksuriøst og lige præcis det perfekte gaveønske. Det er designeren Sofie Schnoor, der står bag den babytøjskollektion. Nogle kvinder vil måske kende hendes navn fra tøj til kvinder, men hun har nu også lavet en kollektion til babyer. Hvis du har noget af tøjet fra hendes almindelige kollektion, ville det være et oplagt fødselsdagsønske. Har du brug for at kigge nærmere på det lækre babytøj? Så se på www.luksusbaby.dk.

Babytøjet fås fra den helt mindste størrelse til nyfødte og helt op til 8 år. Du kan derfor ønske dig dette i mange år, hvis du bare falder for kvaliteten. Kollektionen består af tøj til både piger og drenge. Du vil opdage, at tøjet fås i en skøn farvepalet i feminine lyserøde farver, og til drengene er der selvfølgelig tøj i mere drengede farver herunder blandt andet sort, blå og grøn. Hvis du får noget af dette tøj til dine børn, vil de have lækkert tøj på i en god kvalitet, og de vil skille sig ud fra mængden af alt det andet kedelige børnetøj, der findes derude.

Poul Henningsen og koglen

Det er selvfølgelig ikke alle mennesker, der synes det er sjovt at ønske sig børnetøj. Hvis du elsker design, kan du i stedet ønske dig nogle af de mange designklassikere, der efterhånden findes. Det kunne f.eks. være i form af møbler og lamper. Du får her konkret inspiration, hvis du vil ønske dig flotte designerlamper.

En klassiker, som vil passe in i rigtig mange hjem, er koglen fra Poul Henningsen. Denne klassiker har været en del af mange hjem i mange år, og måske er det på tide, at du ønsker dig den, så den også kan komme ind i dit hjem. Koglen findes i flere forskellige udgaver. En særlig populær udgave i disse år er den i kobber. Kobber er meget populært lige nu, og derfor er denne udgave helt perfekt at ønske sig i fødselsdagsgave. klik her for at læse mere om de mange flotte lamper fra PH.

Hvis du er ude efter en mere klassisk lampe, kan du selvfølgelig også ønske dig en af de klassiske lamper fra PH. Den klassiske lampe fås som pendler, som standerlampe og bordlampe. Du kan derfor ønske dig lige den lampe, som passer perfekt ind i lige præcis din stue.

Skrevet i: Ældre, Forældre, Kærester

Vejledning: Sådan gjorde jeg huset rollator-venligt med dørtrinsramper

24. september 2015 by admin Skriv kommentar

Min kone er for nyligt begyndt at gå med rollator. Vi havde i første omgang ansøgt kommunen om bevilling, men sagsbehandlingen tog så lang tid at vi endte med selv at købe en letvægts-rollator, der også er sammenklappelig.

Selve det at købe rollatoren var egentligt nemt nok – jeg købte den online hos LivetSomSenior for 1.200 kroner og fik den leveret med posten dagen efter. Det store arbejde kom da jeg skulle finde en løsning på vores mange dørtrin i huset.

Efter at have researchet lidt på nettet for mulige løsninger gik jeg i gang. Det viste sig at være en lidt større opgave end som så, så derfor besluttede jeg mig for at lave en beskrivelse af hvad jeg gjorde, så andre også kan få glæde af min erfaring.

 

Find ud af hvor mange dørtrin I har

Det første jeg gjorde var, at tælle alle vores dørtrin i huset. I starten overvejede jeg at nøjes med de vigtigste rum, som min kone gerne vil kunne komme ind i med sin rollator. Jeg endte dog med at finde en løsning til samtlige dørtrin når nu jeg alligevel skulle i gang.

Jeg målte højden på begge sider af hvert dørtrin samt trinets dybde.

 

Vælg mellem dørtrinsramper og dørskinner

Jeg fandt frem til to forskellige løsninger, som hver især havde fordele og ulemper:

Dørskinner Dørtrinsramper
+ Udligner overgangen mellem værelserne helt

+ Ser flot ud

+ Sidder godt fast i gulvet med lim eller skruer

 

–  Kræver at de normale dørtrin fjernes

–  Kan ikke bruges hvis der er højdeforskel mellem rummene

–  Billig løsning

+ Utroligt nemme at sætte op

+ Kan fjernes igen uden at efterlade sig spor

+ Virker fint til både rollator og kørestol

 

–  En lidt dyr løsning

–  Laver en ”bakke” som rollatoren skal køre henover

–  Limen på undersiden kan miste sin klæbeevne med tiden

 

Vores hus er af ældre dato, og gulvene ligger derfor i lidt forskellig højde fra rum til rum. Derfor endte jeg med en kombination af de to ovenstående løsninger.

 

Sådan satte jeg dørtrinsramper op

De ramper til dørtrin jeg valgte er fremstillet i kraftig gummi. Jeg købte dem ved LivetSomSenior, hvor jeg kunne få dem i alle højder lige fra 10 til 48 mm. (i spring af 2 mm.). Derfor er det vigtigt at få målt rigtigt op, så ramperne kommer til at passe så nøjagtigt til hvert dørtrin som muligt.

På undersiden af dørtrinsramperne sidder der dobbeltklæbende tape, som lader til at klæbe fint på både tæpper og trægulve. Jeg har ikke prøvet dem på klinker, men vil tro at det også dér fungerer fint.

Jeg fjernede først fejelisterne. Derefter skar jeg hver enkelt rampe til, så den passede til dørens bredde. De var 90 centimeter fra starten, og bredden på vores døre var fra 70 til 90 centimeter. Der var ingen ramper der ikke skulle skæres til, men heldigvis gik det rimeligt nemt selvom jeg kun brugte en hobbykniv.

Når det var gjort var det bare at fjerne folien fra den dobbeltklæbende tape, og sætte en rampe helt op af dørtrinnet og trykke den godt fast på underlaget (gulvet).

 

Sådan monterede jeg en dørskinne

I alle de tilfælde hvor det var muligt brugte jeg en dækplade til dørtrin, også kaldet dørskinner. Alu-skinner er for det første pænere, og så skal min kone ikke løfte sin rollator op over trinet. Da vi desværre regner med at hun med tiden bliver endnu dårligere gående og derfor skal sidde i kørestol var det også vigtigt at lave nogle gode dørtrin til kørestol.

Jeg startede med at fjerne det eksisterende dørtrin helt. Du skal gøre følgende:

  1. Fjern fejelisterne, som er sømmet ind i dørtrinnet. Jeg brugte et koben.
  2. Sav dørtrinnet over midtpå. Jeg lejede en fein cutter (denne: http://www.fein.dk/da_dk/oscillation/multimaster/ ) i det lokale byggemarked, så jeg kunne save trinnet over uden at lave ridser eller skader på gulvet.
  3. Til sidst savede jeg dørtrinnet over helt ude i hver side (ved dørkarmen)
  4. Derefter kunne jeg tage de to løse stykker op

Når først dørtrinnet er væk kan du så sætte en dørskinne på. Sørg for at køb en i den rigtige dybde, så den dækker hele hullet.

Dækplader kan enten sættes på med lim eller skruer. For ikke at skulle se på skruerne valgte jeg at lime dem fast. Nu må jeg se om limen holder med tiden, og ellers må de lige få en ny omgang – og i værste fald kan jeg altid skrue dem fast i gulvet på et senere tidspunkt.

 

Mine samlede udgifter

Jeg havde i alt 7 dørtrin, så mine samlede udgifter blev følgende:

4 dørskinner á 399 kr. 1.596 kr.
3 dørtrinsramper på 28 mm. á 525 kr. 1.575 kr.
3 dørtrinsramper på 20 mm. á 360 kr. 1.080 kr.
Samlet 4.251 kr.

Som I kan se er det ikke helt billigt at få lavet en god løsning, som kan bruges til både rollator og kørestol. Havde jeg vidst at en dørskinne eller dørtrinsrampe var så dyr, havde jeg nok ikke fokuseret nær så meget på at få en billig rollator, fordi i sidste ende har rollatoren alligevel kun udgjort en lille del af den samlede udgift. Det ved jeg så til når jeg engang skal købe en kørestol – nu er huset i hvert fald gjort klar.

Skrevet i: Ældre

Annonce

Seneste indlæg

  • Højtider er meget vigtige for danskere
  • Ud af de daglige rammer
  • Hjælp dit barn til at håndtere frygt med frygtindgydende dinosaur legetøj
  • Har du eller nogen du holder af læseproblemer?
  • Fem rengøringsartikler, som du skal bruge, når du flytter hjemmefra

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked hver gang der er nyt på siden.

Kategorier

  • Ældre (7)
  • Børn (42)
  • Børn & familie (37)
  • Forældre (32)
  • Forsikring (5)
  • Hjemmet (19)
  • Hverdagen (9)
  • Kæledyr (5)
  • Kærester (7)
  • Knas i familien (14)
  • Økonomi (7)
  • Rejser (6)
  • Shopping (6)
  • Sundhed (4)
  • Uncategorized (6)

Copyright © 2025 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind