Børn skal have hjælpemidler til at styrke deres motoriske evner så de udvikler sig som de små individer de er. Fra barnet er 1-2 år, vil det begynde at udvikle selvstændighed og en vis ’kan selv’ attitude, hvilket kan understøttes af legetøj som barnet selv kan finde ud af.
Der findes meget forskelligt motoriske legetøj til børn i alle aldre, dette er helt fra puslespil af forskellige slags til gåstole, plasticknallerter og hoppedyr. Med motorisk legetøj menes der ikke nødvendigvis, at legetøjet skal have en motor eller være maskinelt. Motorik for børn er at de lærer hvordan man holder balancen, kan styre udenom ting i hjemmet uden at falde og slå sig, samt at lære hvordan ting passer sammen.
Motorikken hos børn handler også om at de lærer, hvad der sker når de bruger en hånd og en fod samtidig, hvordan man griber fat om ting og bærer disse på en sådan måde, at de kan se noget og bevæge sig samtidig. Man kan sagtens købe motorisk legetøj til børn allerede fra 1 års alderen, dog skal man være opmærksom på det anbefalede alderstrin, der står på legetøjet.
Motorisk legetøj til børn i alle aldre
Som forældre kan man sagtens købe hoppedyr til sit barn, selvom det endnu ikke kan gå stabilt eller er under den anbefalede alder. Ofte er der på hoppedyr markeret en aldersgrænse, der hedder +3 år, dette skyldes dog oftest, at der på de oppustede dyr sidder en ventil som er lille nok til at barnet kan komme til at sluge denne.
Man kan dog sagtens give sit 1 eller 2 årige barn et hoppedyr, så længe man holder øje med barnet mens det forsøger at styrke sin finmotorik. Dette vil de fleste forældre nok gøre alligevel, da der i nogle tilfælde er risiko for at barnet kan falde ned og blive forskrækket.
Det er vigtigt, at man til at starte med, opmuntrer og hjælper sit barn med at lure hvordan det nye motoriske legetøj virker – på den måde bliver det sjovt at lære.
Motorisk legetøj er børnenes favorit
Det er alment kendt, at især børn omkring 1-6 år er meget energiske omkring deres legetøj. Især hvis det kan bevæge sig og at de finder ud af, at de kan komme hurtigere omkring i hjemmet ved at lege med det. Motorisk legetøj står oftest øverst på børnenes ønskesedler – især hvis de selv får lov at pege i butikker eller kataloger på hvad de vil have.
Ethvert barn bør have en knallert, en lille bil, en gåvogn eller et hoppedyr, da de hurtigt kan lære at holde balancen og komme hurtigt rundt i hjemmet. Man kan sagtens lære sit barn at bruge disse former for legetøj selvom de endnu ikke mestrer balancen på to ben selv.
Motorisk legetøj er med til at styrke barnets balanceevne, dets tankevirksomhed og opdagelsesinstinkt. Samtidig aktiverer det barnet på en sådan måde, at man som forældre også kan få de huslige pligter af vejen.
Skriv et svar