Det opleves oftest som en svær situation når et medlem af familien rammes af alvorlig stress, både for den stressramte selv og for de pårørende. Stress kan være svært at forstå fordi det ikke er ligeså håndgribeligt som f.eks. en brækket arm. Denne artikel har fokus på, hvad du kan være opmærksom på og kan gøre som pårørende til en stressramt, og dermed hvordan I samlet set som familie kan komme bedst muligt i gennem en periode med stress i familien.
Se stress i familien som en fælles problemstilling
Når et medlem af familien er syg af stress, er det ikke bare ham eller hende der er ramt, der er påvirket. Det rammer og påvirker hele familien. Det kræver overskud og vilje til at strække sig ekstra når du er pårørende til en stressramt. Og det vil trække ekstra veksler fra dig i en periode.
Jo mere I kan se stress i familien som noget I løser i fællesskab, jo mere vil det understøtte den stressramtes bedringsproces. Et stort skridt i den retning handler om at få sat de rette forventninger til hinanden, så I undgår unødige konflikter og misforståelser.
Hvad kan I forvente af hinanden med stress i familien?
Hvis du er partner til en stressramt er det helt normalt at være frustreret over ikke at kunne forstå, hvorfor det tager så lang tid for ham/hende at komme sig, og hvorfor han/hun ikke gør, vil og har lyst til det samme som han/hun plejer. Du bliver måske til tider utålmodig og får lyst til at sige højt ”så tag dig dog sammen”. Men lad endelig være med det! Den der er ramt af stress kan ikke gøre for, at det tager tid at komme sig, og man kan helt grundlæggende ikke tage sig sammen ud af stress, ej heller beslutte sig for at blive rask af stress.
Din vigtigste opgave som pårørende til en stressramt er ikke at forstå, men snarere at acceptere og give din partner plads.
Når I har stress i familien, så vær i særlig grad opmærksom på:
At den der har stress, har brug for så meget hvile og ro som det overhovedet er muligt. Jo mere du kan støtte ham/hende i dette jo bedre. Du kan støtte rent praktisk ved at tage mere over omkring de huslige opgaver og i forhold til jeres evt. børn. Som alvorlig stressramt kan det at hente børn, købe ind og lave mad være fuldstændig uoverskueligt. Og det vil være en stor hjælp i forhold til at fremme hans/hendes bedring hvis han/hun slipper for dette i en periode. Overvej i den forbindelse om der er opgaver, der kan uddelegeres eller om I kan få lidt ekstra hjælp fra jeres netværk i en periode.
Den stressramte har brug for at skrue kraftigt ned på sine sociale aktiviteter. Når man er alvorligt ramt af stress, kan det være svært at rumme indtryk, støj og at være fuldt ud til rådighed mentalt. Derfor kan det at deltage i sociale arrangementer opleves som vældigt trættende når du har stress. Giv derfor din partner plads til at han/hun kan trække sig socialt og f.eks. melder fra til familiearrangementer. Din partners sociale liv skal nok komme tilbage i takt med at han/hun får det bedre igen. Hvis du vil vide mere om de forskellige symptomer man kan have som stressramt kan du læse mere her.
Den, der er alvorligt ramt af stress, har selv typisk dårlig samvittighed, skyldfølelse og oplevelsen af at være utilstrækkelig over ikke at kunne det han/hun plejer. Vær derfor opmærksom på ikke ”at trykke på de knapper” men hav i stedet fokus på at støtte din partner mentalt ved at opmuntre til, at det er ok at ligge på sofaen, og f.eks. blåstemple, at det er helt i orden at støvsugning og vasketøj venter til en anden dag.
Pas på dig selv som pårørende til en stressramt. Som tidligere nævnt, kan det opleves krævende at være pårørende til en stressramt. Derfor er det vigtigt at du som pårørende til en stressramt fortsat giver dig selv plads til – i den udstrækning det er muligt – at gøre ting, der bygger dig op og giver dig glæde, som f.eks. at dyrke motion, være social eller have tid alene, hvor du lige får en kort pause fra det hele.
Sæt barren lavt. Hvis I f.eks. overvejer eller allerede er i gang med at renovere huset eller lave om i haven, så sæt dette på hold til I begge er friske igen. Tænk i at gøre livet så let som muligt, køb f.eks. mere take-away eller spis rugbrødsmadder en gang i mellem så I sparer på kræfterne.
Hvad siger I til jeres børn når stress rammer i familien?
Det vil naturligvis afhænge af barnets alder, hvor meget og hvad I skal kommunikere omkring det. Helt grundlæggende ved børn godt at noget er forandret, og derfor tænker jeg heller ikke at I skal forsøge at holde det skjult, at den ene af jer er sygemeldt. Det der er vigtigt er at I har fokus på er, at barnet oplever, at det ikke har ansvar for eller er skyld i, at mor eller far er sygemeldt.
Heidi skriver
Spot on