Vi lever i en tid, hvor det er blevet meget populært at gøre noget ekstra ud af udseendet. Væk er de dekadente 80’ere og de intetsigende 00’ere. Nu skal numsen have form og overarmene tones. Og lad det være sagt med det samme: Det kan være noget af en udfordring at finde tid til det, når du også skal pleje din familie, se efter dine børn og passe virksomheden. Det kan hurtigt føles som om, at der ikke er nok timer i døgnet til det – og skulle du en dag have lidt ekstra tid, kan du garanteret høre sofaen kalde på dig.
Men der er så mange gode ting at hente blot ved en smule træning. Og det behøver ikke være andet end 20-30 minutter ad gangen. Læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du finder tiden og kommer i gang.
Sæt din træning i system
Hvis din hverdag er presset, er det vigtigt, at du sætter dig ned og finder et tidspunkt, hvor du ved, at du kan undvære en halv times tid. Længere tid tager det nemlig ikke at få rørt sig. Prøv så vidt muligt at få skrevet træningen ind i din kalender, så den passer med dine øvrige gøremål. Når du har skrevet træningen ind som en fast bestanddel af din dagligdag, er det også lettere for dig at forholde dig til, at du skal gøre det.
Nu skal du så blot tage stilling til, om du ønsker at træne en eller flere gange om ugen. Her skal du tænke på, at det er meget hårdt, når du lige er startet – og for at bevare lysten skal du ikke lægge for hårdt ud. Start med at træne maksimalt tre gange om ugen, og hvis du får mere tid og blod på tanden, kan du naturligvis øge antallet af sessioner.
Cardio eller styrketræning?
Du skal også tage stilling til, om du ønsker at træne cardio eller styrketræning. Det er ikke sådan, at det ene udelukker det andet. Men i en presset hverdag kan det hurtigt vise sig svært at nå det hele på én gang. Cardio er for dig, som ønsker at få en bedre kondition og hurtigt forbrænde en masse kalorier. Du kan både cykle, ro eller simpelthen løbe en tur på et løbebånd eller i naturen.
Hvis du er mere interesseret i styrketræning, kræver det, at du sætter dig lidt ind i sagerne. Nu er det ikke sådan, at styrketræning er raketvidenskab, men der er alligevel et par principper, som du bør vide noget om. For det første bør du lave flerledsøvelser som squat, bænkpres og rows. På den måde får du hurtigt aktiveret store muskelgrupper. Og for det andet skal du alliere dig med en træner, hvis du ikke har trænet før. Så kan han eller hun vise dig teknikken bag øvelserne, og du undgår dermed at komme galt afsted.
Husk maden
Hvis du begynder at styrketræne, er formålet formentlig, at du gerne vil have nogle større eller mere markerede muskler og stærkere led. Men det kræver energi. Derfor skal du sørge for at spise ordentligt. Og du skal faktisk sørge for at spise en smule mere, end du har brug for. Hvis du ikke gør det, kan det sagtens være, at du bliver stærkere, men du vil ikke opleve, at dine muskler gror.
Ønsker du derimod at tabe vægt, gør det omvendte sig naturligvis gældende. Her skal du spise en smule mindre, end du helt naturligt ville indtage. Det mindskede kalorieindtag vil føre til, at du taber dig lige så stille og roligt. Og hvis du omlægger din mad og gør din træning til en vane, er der også meget stor chance for, at dit vægttab bliver varigt.
Bliv en bedre udgave af dig selv
Med det fokus, der er på kroppen i disse dage, er det kun naturligt, hvis du gør dig tanker om, hvordan du kan blive en bedre udgave af dig selv. Men mange mennesker lader til at glemme, at den gode form og de lidt større muskler også spiller en rolle for det mentale velbefindende.
Folk, der træner, siger altid, at de får det så godt af at træne. Og det viser sig faktisk, at der er belæg for det udsagn. Motion har blandt andet en positiv effekt på depression, hvor frigivelsen af endorfiner har vist sig at booste humøret. Så selvom det kan føles helt uoverskueligt at komme i gang med at træne, ser det ud til, at det er tid og penge, der er givet godt ud.
Skriv et svar