Det er en gave at få søskende siger vi. Men hvad nu, hvis det alligevel ikke føles som en gave?
Hvis hverdagen er fuld af konflikter, misundelse og jalousi kan det være svært at få øje på gaven i noget som helst, og derfra er der ikke langt til at føle sig forkert og utilstrækkelig som forælder – for hvorfor synes jeg at det er så svært, at få kærligheden til at blomstre mellem mine børn, når alle andre siger, at det er en gave??
Heldigvis er der masser du kan gøre som forælder. Her har du tre trin at starte med.
Drop ideen om at en god søskenderelation er konfliktfri
Mange forældre vurderer hvor god en søskenderelation deres børn har, ud fra om deres børn har konflikter eller ej.
Med de briller på bliver det svært at føle sig som succesfulde forældre.
Konflikter er nemlig en helt naturlig del af at være i relation. De er både vigtige og nødvendige, fordi vi gennem konflikter lærer rigtig meget om både os selv og hinanden, og om det at være i relation.
Vi kan ikke undgå at vores behov, ønsker, adfærd og følelser til tider vil støde sammen eller ramme skævt af hinanden, og jo tættere og mere betydningsfuld vores relation er, jo mere er der på spil.
Derfor vil der være konflikter i selv den sundeste søskenderelation.
Konflikterne i sig selv er ikke farlige eller usunde. Men måden vi håndterer konflikterne på kan blive uhensigtsmæssig og have ærgerlige konsekvenser for søskenderelationen.
Så slip målet om at jeres familie skal være konfliktfri, og lær dig evt basale konflikthåndteringsredskaber, så du kan hjælpe dig selv og dine børn med de konflikter, I helt sikkert vil opleve.
Vær tålmodig. En god søskenderelation tager tid at skabe.
Søskenderelationen har, lige som alle andre relationer, brug for næring over tid for at vokse og blive solid. Den opstår ikke bare af sig selv. Det er en stor misforståelse, at vores børn holder af hinanden fra første dag, bare fordi de er søskende.
Når et nyt familiemedlem kommer til, føles det sjældent som en gave for det første barn. Tværtimod opleves det snarere som et tab at skulle dele forældrenes tid, omsorg, opmærksomhed og kærlighed med et lille nyt menneske, barnet slet ikke kender endnu og som det derfor kan have svært ved at give plads og bære over med.
Der er mange faktorer, der har betydning for hvordan og hvornår den oplevelsen af tab vender, og bliver en oplevelse, af at have fået tilført en ganske særlig og givende relation.
En af de faktorer er tid. Vi får naturligt et tættere forhold til dem vi tilbringer meget tid sammen med, og derfor skal du ikke fortvivle, hvis dine børn endnu ikke har en stærk og tæt relation.
En anden faktor er erfaring. Jo flere erfaringer dine børn får med at have gode, sjove, fortrolige og trygge oplevelser sammen, jo mere næring er der til relationen.
Som mennesker er vi dynamiske og påvirkelige væsener, og derfor er det aldrig for sent at styrke relationen mellem dine børn. Heller ikke selvom den måske er kommet lidt skævt fra start.
Øv dig i at behandle dine børn retfærdigt ved at behandle dem forskelligt.
Vores børn er forskellige. Derfor har de brug for noget forskelligt, for at blive mødt på deres behov.
Mange forældre er optagede af at behandle deres børn retfærdigt, og kommer derfor til at praktisere millimeterdemokrati eller give det samme til alle børn.
Vores børn har brug for at blive elsket lige meget. En væsentlig pointe i denne sammenhæng er, at det at blive elsket lige meget ikke er det samme, som at blive elsket på samme måde.
Hvis du som forælder giver dine børn det samme, frem for at give dem det, de har brug for hver især, kommer du netop til at behandle dem uretfærdigt – stik imod dit ønske. Det gælder både opmærksomhed, kærlighed, materialle ting, privilegier, pligter, hjælp og udfordringer.
Elsk dine børn lige meget, men elsk dem på forskellig måde.
Når hvert enkelt barn føler sig mødt og tanket op med kærlighed, tillid og hjælp i den form og dosis de individuelt har brug for, har de hver især meget mere at byde ind med i den fælles relation.
Skriv et svar