Som børnefamilie, særligt familier med helt små børn, handler det om hurtigt at få etableret nogle gode og sunde vaner. Det gælder både vaner omkring mad og måltider, sengetider, spisetider, fritid og sågar almindelige hygiejne rutiner så som bad og tandbørstning. Alle børn gennemgår i løbet af deres udvikling naturlige både fysiske og psykiske faser. Det betyder eksempelvis, at flere forældre i løbet af barnets opvækst vil opleve diskussioner og kampe omkring helt sædvanlige hverdagsting. Pludselig vil barnet ikke spise aftenmad, ikke i bad, ikke have børstet tænder eller ikke sove i sin egen seng. Den slags kan naturligvis ikke forhindres, men i nedenstående gennemgår vi hvilke metoder mor og far man kan tage i brug, for at minimere den slags udfordringer.
Sund livsstil kræver faste rutiner
Vi mennesker er vanedyr fra naturens side. Det kommer især til udtryk hos børn. De trives ganske enkelt klart bedst med faste rammer og rutiner. For mange valg eller konstante forandringer, gør i mange tilfælde børn forvirrede og usikre. En sund og glad familie er derfor typisk baseret på faste rutiner i hverdagen. Det gør tingene nemmere for både forældre og børn. Hvis dit barn ved, at det ikke må gå fra bordet før alle grøntsagerne er spist, så bliver det sjældent til en diskussion. Det sammen gør sig gældende for aftenbadet og tandbørstningen. Hvis barnet ved, at det er et fast element hver aften efter maden, så opgiver de hurtigt kampen og diskussionen. Dette er især væsentligt for sengetider og putteritualer, som i sandhed er et dilemma i mange småbørnsfamilier. Børn har brug for søvn, tryg og god søvn og masser af det. Som tommelfingerregel har de fleste børn faktisk brug for helt op til 12 timers søvn i døgnet indtil de når skolealderen. Undgå derfor at puttetid blev en seance, der hver aften trækkes i lang drag af et overtræt barn. Put dit barn, syng én fast sovesang og så godnat.
Pas godt på helbredet
En familie fungerer selv sagt aller bedst hvis både forældre og børn er sunde, raske og glade. Sørg derfor at spise sundt, dyrke motion og få nok søvn. Derudover er det vigtigt, at både børn og voksne passer både lægetjek og tandlægebesøg, så der holdes trit med helbredet.
Det anbefales, at man går til tandlæge 1-2 gange om året, på den måder undgår man ofte huller og andre alvorlige tand – eller tandkødsproblemer. En oplagt tandlæge for hele familien, for dig der bor i København eller omegn, er www.kbhtand.dk – en tandlæge med intet mindre end 5 erfarne tandlæger ideelt placeret i hjertet af København.
Mange børn, og faktisk også en hel del voksne, lider af tandlægeskræk i større eller mindre grad. Den slags kan forhindres, hvis man helt fra barns ben har været vant til at gå til tandlæge og passe godt og grundigt på sine tænder med korrekt pleje.
Skriv et svar